Nosquera

KTK-III
(18 + 17 + 17 + 17 = 69p.)

KRJ-I
(9 + 40 + 25 + 20 + 13,5 = 107,5 p.)

image

Perustiedot

  • hollantilainen puoliverinen, tamma
  • 162cm, musta Ee/aa
  • s. 15.02.2018 8v 12/18
  • ko Grand Prix
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Zonjiet Stud NA

Luonnekuvaus

Nita on ylienerginen puoliveritamma, joka ei ole tunnettu kärsivällisyydestään. Tamma on myös hyvin tarkka seurastaan ja siitä miten häntä käsitellään. Nitalta löytyy mielipide jokaiseen asiaan ja tamma on valmis pistämään ranttaliksi jos jokin ei sovi tammalle. Nitan seurassa tulee tietää miten tammaa käsitellään jotta kaikki sujuisi ongelmitta. Tamma myös arkailee monia asioita, kuten tuulisella säällä kaikkea lepattavaa ja äänekästä, joissa tilanteissa Nita on valmis pinkaisemaan karkuun päästäkseen eroon pelon lähteistä. Muutoin Nita on hyväkäytöksinen hevonen, joka osaa käyttäytyä hyvin kunhan vain olosuhteet ovat ideaaliset.

Ratsuna Nita on useimmiten hyvin itsevarma, joka on eteenpäinpyrkiväinen, herkkä ja jota on helppo motivoida. Nita on myös oma-aloitteinen jota ei tarvitse kahdesti pyytää tekemään jotain. Ratsastajaltaan tamma vaatii paljon, kuten juuri oikeaa ratsastustyyliä, apuja ei saa käyttää yhtään liikaa vaan apujen tulee olla kevyitä, mutta samalla kuitenkin selkeitä. Osaavalla ratsastajalla Nita on upea kouluratsu jolta sujuvat piaffet sekä passaget. Tuulisella säällä tai jos on paljon haittatekijöitä ympäristössä, vaatii Nita monipuoliset ja pitkät alkuverryttelyt lämpeäkseen. Tämä sama pätee myös kisapaikoilla, vaikka Nitalla on taipumusta stressata niin ajan kanssa tamma on oppinut sopeutumaan vieraaseen ympäristöön. Nita nauttii esiintymisestä ja onnistuneesta suorituksesta, joka tekee tammasta myös hyvän kisahevosen.

image
image
  • kwpn t. Rosquera i. Cassanova vd Halor
image

01.02.2019 Ionic VSN KWPN tammat CH 1/10 4+4+3,5+3,5+3+4,5+4+3+4+4,5 = 38p

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

 

Kouluratsastus taso 11/10 Kuuliaisuus ja luonne 3155.33p Tahti ja irtonaisuus 4111.14p
image

Kesäkuu 2018

Rosqueran syntymää oltiin suunniteltu pitkään ja jo ennen edes kuin tamman emä oli tiineenä, olin jo täysin suunnitellut tulevan varsan kohtalon. Rosqueran emälinja oli itselleni hyvin tärkeä, joten tietysti koko linja oltiin suunniteltu tarkkaan valikoituja oreja käyttäen. Jasperille ei ollut mikään yllätys, kun päädyin käyttämään Nosqueralle Cassanova vd Haloria, joka oli meille jo entuudestaan antanut hienon orivarsan.

Vaikka varsa oli Nosqueran ensimmäinen, käyttäytyi tamma kuin mikäkin konkari. Tiineysaikana ei sattunut mitään kömmähdyksiä ja varsakin syntyi täysin ajallaan laskettuna aikana. Täytyi myöntää että syntynyt tammavarsa oli Zonjietin historian kaunein varsa mitä oli ikinä syntynyt. Seuraavina päivinä huomasin usein laistavani töistä kun löysin itseni aina uudelleen laitumen aitaan nojaten ja kaksikkoa seuraten. Nosquera oli erinomainen emätamma, huolehtiva mutta ei kuitenkaan liian takertuva. Rosquera oli hyvin itsenäinen varsa, joka ei pelännyt oikeastaan mitään. Tammavarsa suorastaan rakasti huomion keskipisteenä olemista ja mitä parasta, oli hyvin kuvauksellinen kameran edessä.

Kun Rosquera kasvoi, huomasimme että mustanruunikko tamma ei muistuttanut lainkaan kumpaakaan vanhempaansa, tosin emänsä tavoin Rosquera oli hyvin elegantti. Olimme kerrassaan huojentuneita kun Rosquera oli luonteeltaan myös täysin päinvastainen. Siinä missä Nosquera oli oikukas muuli ja äänekäs, oli Rosquera hyvin hiljainen, joka suorastaan palvoi ihmisiä. Isältänsä Rosquera oli selvästi perinyt huomionkipeisyyden ja liikkeet, jossa näkyi selvästi myös Nosqueran vaikutus.

Helmikuu 2018

Nosquera on linjansa neljännen polven kasvatti. Linjan kantatammana on kimo Mosquera, joka menehtyi hiljattain vanhuuteen. Tamman emä, Bosquera, oli pitänyt varsottaa jo aikoja sitten mutta ajatusta oltiin aina jouduttu lykkäämään kunnes Jasper nosti kissan pöydälle. Mies oli aina pitänyt Mosquerasta ja kyseisestä tammalinjasta. Kun vuosi vaihtui, tuli Jasper puheilleni. Mies oli selvästi nähnyt vaivaa ja aikaa miettiäkseen tammalle sopivaa oria. Jasperilla oli hyviä ehdotuksia, mutta halusin välttämättä sellaisen orin joka polveutuisi paikallisista hevosista. Nopeasti viiden joukko harventui kahteen. Jäljelle jäivät Alonso, joka oli tallin omia kasvatteja sekä Hukan Waltham, jonka isä oli meiltä lähtöisin. Alonsosta tallissa oli ennestään jo kaksi varsaa, joten kyseinen ori suljettiin heti pois. Jäljelle jäi siis Hukan Waltham, ruunikko ori jonka emä oli kauan sitten ollut omistuksessani. Waltham ei ollut kaunis hevonen, mutta ori oli erinomainen kouluratsu ja oikea herrasmies luonteeltaan. Walthamin rakenne oli ollut yksi syy siihen, miksi oria ei oltu ennen jalostuksessa käytetty. Vaikka orin isä oli meiltä lähtöisin, ei orin linjat ollut kummoisiakaan.

Bosquera astuettiin heti tilaisuuden tullen. Harmillisesti tamma tiinehtyi vasta neljännellä yrittämällä, mutta itse tamman tiineysaika sujui ongelmitta. Olimme odottaneet ruunikkoa varsaa, sillä kummatkin vanhemmat olivat molemmat ruunikkoja. Yllätys oli suuri kun Bosquera oli varsonut mustan tammavarsan. Tammavarsa osoittautui myöhemmin oikukkaaksi, älykkääksi eläimeksi joka tiesi tarkkaan mitä haluaa ja mitä ei halua. Suoraan sanottuna tammavarsa oli pirun ärsyttävä ja äänekäs eläin jonka sysäsin ilomielin Jasperin vastuulle. Kun Nosquera kääntyi kaksi vuotiaaksi, oli tamma kuin ilmetty emänsä, mutta luonteeltaan nämä kaksi olivat toistensa vastakohdat. Siinä missä Bosquera oli tyyneen rauhallinen, oli Nosquera hyppimässä pitkin seiniä. Koulutuksen myötä opimme että tamman älykkyys oli sekä uhka että mahdollisuus. Tamma oppi helposti katalille tavoille, mutta toisaalta tamman koulutus eteni reipasta tahtia. Neljän vuoden iässä Nosquera oli jo täysin valmis kisaradoille. Tamma aloittaisi kilpailemisen vielä tämän vuoden puolella.