Rubiinin Cassiano

imageimage

Perustiedot

  • suomalainen puoliverinen, ori
  • 169cm, voikko ee/Aa/nCr
  • s. 10.02.2020 8v 07/20
  • ko Grand Prix
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Rubinedal FI

Luonnekuvaus

Neo on rohkea kuin leijona jota on siunattu isänsä tavoin rämäpäisellä luonteella joka ei helposta hätkähdä. Valehtilisin jos väittäisin Neon olevan millään tavoin helppo hevonen koska se ei ole. Kaikki pitäisi saada nyt heti eikä orilla riitä kärsivällisyyttä seisoa paikallaan muutamaa sekuntia kauempaa. Neo suhtautuu kaikkeen pelottomasti ja uteliaisuudella jonka vuoksi oriin ei saa kuria edes napakoilla kielloilla. Neo muistuttaa toisinaan täysiveristä temperamenttisella luonteellaan joka saattaa hypätä pystyyn milloin vain. Ori ei juurikaan pidä muista oreista etenkin jos nämä tulevat liian lähelle joten silloin on vaarana pillastunut hevonen. Tammoille sen sijaan Neo pistää täyden shown pystyyn mutta mitäpä muuta tälläiseltä hevoselta voi odottaa. Neota käsitellessä nopeus on valttia sillä ori kyllästyy helposti ja pystyy olemaan paikallaan vain lyhyen ajan, mutta muutoin ori ei vierasta mitään hoitotoimenpiteitä.

Neo on hyvin haastava ratsu jota täytyy osata motivoida juuri oikealla tavalla. Ei riitä että ratsastaja on osaava vaan ratsastajan täytyy myös tuntea Neo läpikotaisin jotta osaisi ennakoida orin mielenliikkeitä. Osaavissa käsissä Neo on kouluratsu jolta löytyy liikettä sekä taitoa Grand Prix tasolle asti mutta kaikki on turhaa jos ratsastaja ei saa orista parhaimpia puolia esiin. Toisinaan Neo puskee eteenpäin kuin höyryjuna joka provosoituu helposti esimerkiksi vääränlaisista avuista, ei ole ensimmäinen tai viimeinen kerta kun orin näkee nousevan takajaloilleen kesken työskentelyn. Neo on mahdollista saada keskittymään suoritukseen mutta se vaatii ratsastajalta hyvin paljon sillä Neo käyttää porsaanreiät häpeilemättä hyväkseen. Oikein ratsastettuna ori on upea näky jolta löytyy potentiaalia vaikka miten pitkälle.

Orissa on harvinaista se että Neo todella rakastaa matkustamista, kaiketi ori tietää pääsevänsä uusiin jännittäviin paikkoihin joten lastaaminen ei ole ikinä tuottanut hankaluuksia. Kisapaikoilla Neo on vielä pahempi versio itsestään joka villiintyy täysin kaikesta siitä hälinästä ja väenpaljoudesta. Orin rauhoittaminen ottaa aikansa eikä pystyynnousemisilta vältytä. Monipuoliset alkuverryttelyt ovat avain onneen joiden myötä Neon saa kuulolle aikanaan. Radalle mentäessä ori rauhoittuu jonkun verran entisestään kun pahimmat väenpaljoudet jäävät taakse ja Neon saa hyvin kuulolle. Vaikka ori on vaikea niin kaikki se unohtuu kisasuorituksen aikana kun alla on yhtä osaava ratsu kuin Neo.

image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

image

Huhtikuu 2020

Olin jo pitkään halunnut jättää Cassador vd Halorista varsan kotiin mutta sopivaa tammaa ei vain tuntunut osuvan kohdalleen. Cassador oli onneksi vielä nuori joten sysäsin haaveet toistaiseksi nurkkaan, sopiva tamma kyllä löytyisi aikanaan. Kului vuosia jonka aikana Cassador oli jo ehtinyt lopettaa kisauransa ja siinä ajassa ori oli ehtinyt pyöristyä huomattavasti liikunnan jäädessä vähemmälle. Voikko ori oli siitä huolimatta edelleen komea mutta jostain syystä ori ei silti oikein tuntunut kiinnostavan tammojen omistajia, kenties syynä oli orin vähemmän ihastuttava luonne jollaista kovin moni ei aivan varmasti toivonut hevoselleen.

Olin jo täysin unohtanut haaveeni Cassadorin varsaa kohtaa ja suunnannut energiani muualle, nimittäin etsimään uusia hevosia Zonjietiin. Kysyin myytävistä hevosista eri talleilta kuin myös jalostukseen käytettävistä hevosista. Olin yhteydessä Rybyvaleen josta olin hiljattain ostanut ruunikon tammavarsan. Sain tiedot muutamasta orista, kolme voikkoa ja yksi tobiano. Osalla oli tutummat suvut ja osan kanssa jäi harkitsemaan vielä sanoen palaavani asiaan myöhemmin. En ollut ehtinyt tekemään päätöstäni vielä kunnes sain somessa viestiä Rubyvalen omistajalta. Omistaja kertoi että heillä oli voikko tamma joka oli hiljattain jäänyt eläkkeelle josta olisi mahdollisuus saada räätälöity varsa. Tarjottu tamma oli aiemmin tarjotun kahden voikon orin emä. Valinta oli vaikea, mutta lopulta päädyin tammaan joka oli jo osoittanut jalostusarvonsa. Enään oli vain ori päätettävänä. Ensin kävin läpi julkisen jalostustarjonnan usealta eri tallilta mutta kukaan ei tuntunut oikealta. Olin jo turhautua kunnes mieleeni välähti kuva Cassadorista. Tarkistettuani hevosten tiedot huomasin että Cassador sopisi Mesmerille täydellisesti, kummallakin oli keskenään hyvin erilaiset suvut ja vaikka molemmat olivat voikkoja (mikä ei ollut yleisin väri) niin kummallakin oli eri kantavanhemmat. Suunitelmat pistettiin aluille ja kasvattaja lupasi informoida kun Mesmerize tiinehtyisi.

Odottavan aika oli pitkä. Mesmerize F jäi Suomeen kotitallilleen ja tasaisin väliajoin sain kuvia tamman kasvavasta mahasta. Eräänä iltana sain Whatsapissa viestiä kuvan kera jossa luki että orivarsa oli syntynyt. Luin ensin viestin ja jäin jumittamaan sanan "orivarsa" kohdalle. Olin hartaasti toivonut orivarsaa ja siinä se oli! En ollut vielä katsonut kuvaa koska olin jo innostunut pelkästä sukupuolesta mutta katsoessani kuvan vastasyntyneestä varsasta olin jo melkein pudota tuolilta. Mieleni teki kirkua onnesta että Cassador oli saanut voikon orivarsan mutta maltoin mieleni yrittäen muistuttaa että menisi ainakin puoli vuotta että saisin varsan Zonjietiin. Haavelijin jo että saisin raivattua kalenteriin aukon jotta pääsisin Suomeen katsomaan orivarsaa livenä.